Vlády EÚ boli vyzvané, aby prijímali viac utečencov zo Sýrie

18.01.2013 Celý región

Dublin 18. januára (TASR) - Vlády Európskej únie boli vo štvrtok požiadané, aby prijali viac utečencov pred konfliktom v Sýrii. Vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres zároveň vlády vyzval, aby konali dôslednejšie a pomohli usadiť sa tým, čo to najviac potrebujú. Správu priniesla nemecká tlačová agentúra DPA.

Od vlaňajšieho októbra požiadalo v EÚ o azyl približne 23.500 Sýrčanov, čo je podľa Guterresa "pomerne malý" počet v porovnaní so 630.000 utečencami, ktorí ušli z vlasti do susedných krajín ako Turecko, Libanon, Jordánsko a Irak.

A v rámci celej 27-člennej EÚ zvládnu Nemecko a Švédsko až vyše 60 percent týchto žiadostí o azyl.

"Je dôležité, aby kritickú situáciu sýrskeho ľudu chápali všetky európske krajiny rovnakým spôsobom," povedal Gueterres v írskom Dubline po rozhovoroch ministrov vnútra EÚ a vyzval ich, aby "nechali európske hranice otvorené pre Sýrčanov, hľadajúcich ochranu v Európe".

Nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich už skôr vyhlásil: "Myslím, že sme príkladom, pokiaľ ide o prijímanie utečencov, a preto apelujeme na ostatných, aby robili to isté."

Guterres takisto požiadal európske krajiny, aby pomohli 500 "najzraniteľnejším" utečencom usadiť sa. Ide napríklad o vážne zranené deti a Palestínčanov, ktorí žili v Sýrii, informovala komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová.

"Dúfam, že členské štáty... dokážu prejaviť trochu šľachetnosti napriek ťažkej ekonomickej kríze," povedala eurokomisárka zo Švédska. "Štyri veľmi chudobné krajiny v našom susedstve prijímajú takmer 700.000 utečencov, takže my by sme mohli v tejto veci robiť trochu viac," apelovala.

Najmenej jeden diplomat však poznamenal, že teraz nie je veľká motivácia otvoriť dvere Európy dokorán.

"Všeobecne prevláda názor, že kým situácia v sýrskom regióne sa zhoršuje, základné limity sa nemenia," povedal nemenovaný diplomat a dodal: "Uskutočňuje sa tam veľká humanitárna pomoc... Situáciu sledujeme."
 

Vyberte región